Академија наука и умјетности Републике СрпскеКонтакт Галерија

savremeniMaterijali.info
 
Почетна страница >

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА АКАДЕМИЈИНИХ ИЗДАЊА У БАЊОЈ ЛУЦИ
29.05.2013.

    Академија наука и умјетности Републике Српске промовисала је 29. маја 2013. године у 18,00 часова у Великој сали Академије у Бањој Луци три књиге, које су управо изашле из штампе:

  1. Зборник радова „Република Српска двадесет година развоја“ промовисали су академик Рајко Кузмановић и академик Снежана Савић. У својим излагањима академик Рајко Кузмановић и академик Снежана Савић изнијели су главну садржину зборника у коме је објављено 55 реферата, уводних и поздравних говора са научног скупа „Република Српска двадесет година развоја – достигнућа, изазови и перспективе“,одржаног у организацији Академије 17. и 18. септембра 2012. године.  Објављени радови, чији су аутори истакнути научници из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Русије, САД, Шпаније, Бугарске, Македоније, Италије, Енглеске и Белгије, јасно су показали да је Република Српска у двадесетогодишњем периоду остварила значајне резултате у свим областима друштвеног живота, те да је била фактор стабилности у БиХ досљедно се придржавајући Дејтонског мировног споразума.
  2. Монографију „Трактати о уставноправном положају Републике Српске“ Промовисали су академик Драго Бранковић и проф. др Остоја Ђукић. Промотори ове књиге указали су на значајан биографски и библиографски научни опус аутора академика Рајка Кузмановића. С обзиром на то да књига представља ауторски рад академика Рајка Кузмановића, објављен у Москви на руском језику код познатог издавача „Јураит“, у коме су кроз 36 трактата о уставу, уставности и државности, на научни и објективан начин, обједињена најзначајнија питања уставноправног положаја Републике Српске унутар сложене државне структуре Босне и Херцеговине, а на основу Анекса четири Дејтонског мировног споразума, она је знак признања и аутору и Републици Српској, навели су промотори.
  3. Зборник радова „Иво Андрић између истока и запада“ промовисали су академик Бранко Летић и проф. др Ранко Поповић. Током њиховог обраћања присутним гостима, наведено је да овај зборник представља један од најзначајнијих који је изашао поводом јубилеја педесетогодишњице добијања Нобелове награде за књижевност, те обиљежавање 120 годишњице рођења Иве Андрића и стогодишњице од објављивања прве његове пјесме у Босанској вили. Зборник садржи 25 реферата који су саопштени на научном скупу „Андрић између Истока и Запада“, који је, у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, одржан 8. и 9. децембра 2011. године.
Водитељ промоције био је академик Драгољуб Мирјанић.Читања 1704


Штампај

2017© btgport.net