Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

NAUČNI SKUP „STRATEGIJE RAZVOJA I EKONOMSKE SARADNjE MALIH ZEMALjA U USLOVIMA GLOBALIZACIJE I REGIONALNIH INTEGRACIJA“, 16. I 17. NOVEMBAR 2017. GODINE

08.11.2017.


Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske i Srpska akademija nauka i umetnosti organizuju 16. i 17. novembra 2017. godine u Banjaluci Naučni skup „Strategije razvoja i ekonomske saradnje malih zemalja u uslovima globalizacije i regionalnih integracija“. Skup će biti otvoren 16. novembra 2017. godine u 16.00 časova u Velikoj sali Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.
Globalizacija i regionalne političke i ekonomske integracije ograničavaju suverenitet zemalja. Zbog relativno male ekonomske i političke moći, u uslovima ograničavanja suvereniteta, posebno se mijenja položaj malih zemalja. Njihov uticaj na globalna i regionalna kretanja slabi, a njihov razvoj sve više zavisi od globalnih tendencija i razvoja velikih ekonomskih i političkih sila. U takvim okolnostima, opravdano se postavlja pitanje da li male zemlje mogu i treba da imaju vlastite strategije razvoja, mogu li one sa malim resursima i tržištem dostići nivo konkurentnosti potreban za opstanak i razvoj, da li one mogu imati djelotvorne strategije bilateralne saradnje, da li globalizacija i regionalne integracije stvaraju ambijent u kojem se može obezbijediti prosperitet i opstanak malih zemalja i naroda?
Ova i slična pitanja zaokupiće pažnju preko četrdeset prijavljenih učesnika skupa (akademika, naučnih radnika, privrednika i političara) uglavnom iz regiona bivše Jugoslavije. Od učesnika se očekuje da daju svoj doprinos u traženju odgovora na ključna pitanja koja su povod ovog skupa, imajući u vidu činjenice vezane za status, položaj, ekonomsko i socijalno stanje u malim zemljama modernog svijeta.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab