Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

IZLOŽBA AKADEMIKA MILIVOJA UNKOVIĆA "PUT KA NEBU" - Slike i skulpture

23.10.2017.


U petak, 03. novembra 2017. godine u 19.00 časova u galeriji  Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, otvara se , tridesetšesta po redu, samostalna izložba akademskog slikara Milivoja Unkovića.

Na postavci izložbe biće zastupljena najnovija djela, koja se po prvi put izlažu, pod zajedničkim nazivom ”Put ka nebu”, realizovana u različitim slikarskim i skulptorskim tehnikama.

Ovaj novi ciklus, nastao poslednjih godina, tematski i likovno , u svojoj stvaralačkoj strukturi je nastavak ciklusa ”Sudbina kao povod”koji je već poznat umjetničkoj i kritičkoj javnosti.

U predgovoru kataloga, Đorđe Kadijević, jedan od najuglednijih stvaralaca i likovnih kritičara piše: ”Izložba Unkovićevih slika i skulptura je primer spektakla idejnoestetskog pluralizma saobraznog vrhunskoj paradigmi visoke moderne, saniranog u ravni prokrčenoj snagom stvaralačke volje homogene svesti autorske ličnosti”.

U drugom tekstu Milovan Vitezović, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca kaže: ”Činjenice su da je epohu u neprijatnim istinama i svim perspektivama sagledao iz srca. Stojeći pred štafelajem, Milivoje Unković je stvorio veliko slikarsi vredno a neveselo svedočenje o epohi, čija će validnost biti trajna, jer ustupke nije pravio ni prema kome, ni prema čemu, na prvom mestu sprem slikarstva. Drugo tako obimno i tako celovito delo o epohi teško ćemo naći u ukupnom savremenom evropskom slikarstvu”.

Balša Rajčević, vajar i likovni kritičar: ”Visokim crtačkim umećem, znalačkim osećanjem za kompozicijsko organizovanje prostora i ekspresijom često metamorfički predstavljenog izobličenja ljudskog prirodnog izglada, ali ne na uštrb  snažnog i monumentalnog dejstva likovne forme, Unković je uspio da ostvari sudbinske prizore ljudskog stradanja vrlo potresnog i upečatljivog dejstva”.

Banjalučka likovna publika, kao i drugi posjetioci galerije, imaće priliku da od 03. novembra do 03. decembra 2017. godine, ostvare dijalog sa djelima jednog od najznačajnijeg savremenog umjetnika srpskog kulturnog prostora.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab