Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

ODRŽAN NAUČNO-POLITIČKI SKUP „GOVORI SRPSKI – PIŠI ĆIRILICOM“

09.03.2017.



Naučno-politički skup „Govori srpski – piši ćirilicom“, održan u subotu 4. marta u Trebinju, u hotelu „Leotar“, i naučno-političku tribinu, održanu u JU „Kulturni centar Trebinje“, organizovali su Asocijacija „Stvaraoci Republike Srpske“, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS), Srpski nacionalni savjet Crne Gore, SPKD „Prosvjeta“ i Srpsko udruženje „Ćirilica“ Trebinje, a pod pokroviteljstvom Grada Trebinja.
Cilj skupa bio je da se ujedine struka i politika kako bi rješenja u vezi sa jezikom bila nacionalno valjana i kako bi se naglasila potreba donošenja obavezujućeg zakona o zaštiti ćiriličkog pisma – srpske ćirilice, koja je pred nestajanjem.
O istoriji srpskog pisma i važnosti očuvanja srpskog jezika na naučno-političkom skupu i na naučno-političkoj tribini govorili su eminentni srpski lingvisti, pisci, akademici, profesori univerziteta, političari i drugi istaknuti intelektualci i naučni radnici iz Republike Srpske, Republike Srbije i Crne Gore, koji su usvojili Trebinjsku deklaraciju o ćirilici, koju će uputiti političkim strankama i nadležnim državnim organima u Republici Srpskoj, Republici Srbiji i Crnoj Gori.
Prije plenarnog predavanja, prijepodnevne i poslijepodnevne sesije, skup su pozdravili vladika zahumsko-hercegovački i primorski gospodin Grigorije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović i predsjednik Sabora Asocijacije „Stvaraoci Republike Srpske“ Božidar Vučurević. Na naučno-političkom skupu svoje radove je izložio 21 učesnik.
Između dviju sesija naučno-političkog skupa, u 13.00 časova, u Muzeju Hercegovine otvorena je izložba „U susret Vuku, povodom 200-godišnjice štampanja prvih Vukovih djela i 150 godina od njegove smrti“.





Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab