Bilten |
ĆIR |  LAT |  EN

Izložba „Srpske ikone od XVI do XVIII vijeka iz crkava i manastira sa produčja BiH“

28.12.2016.


Zahvaljujući razumijevanju i blagoslovu episkopa Srpske pravoslavne crkve njegovog preosveštenstva Jefrema, Hrizostoma, Atanasija i Grigorija, institucijama i ustanovama Republike Srpske, kao i grupi entuzijasta, Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske je, u saradnji sa Muzejom Srpske pravoslavne crkve iz Beograda, Muzejom Republike Srpske i Republičkim sekreterijatom za vjere Republike Srpske, pripremila izložbu „Srpske ikone od XVI do XVIII vijeka iz crkava i manastira sa produčja BiH“, koja će biti predstavljena široj javnosti u sklopu aktivnosti kojima se obilježava Dan Republike Srpske – 9. januar.
Izložba remek dijela srpskog ikonopisa, nastalih od 16. do 18. vijeka iz crkava i manastira širom Republike Srpske i BiH, biće svečano otvorena 8. januara u 18.00 časova u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS. Svi zainteresovani posjetioci moći će pogledati izložbu od 9. januara do 9. marta 2017. godine, svakim radnim danom, osim ponedeljka u periodu od 10.00 do 20.00 časova.
Izložba i katalog koji je prati prezentacija su najviših dometa srpske pravoslavne umjetnosti iz vremena u kojem srpski nacionalni korpus i njegova crkva nisu imali svoju državu.
Utoliko je i značajnija uloga i opredjeljenje srpskog naroda, njegovog monaštva i sveštenstva da podrže i očuvaju svoju duhovnost i kulturnu stvarnost koja nas bez sumnje, uvjerava da se glavni tokovi sveukupne srpske ikonopisne umjetnosti vide upravo na eksponatima koji su ovde izloženi.
Srpski ikonopis je samo jedan manji dio kulturne ostavštine Srba sa ovih područja. Ta baština su i ikone grčkih, kritskih, ruskih, primorskih i venecijanskih majstora, umjetnička djela rađena u metalu, drvetu, tekstilu, a tu je i nezaobilazni fond starih i rijetkih rukopisnih i štampanih knjiga.
Od neprocjenjive važnosti je da se javnost i stručnjaci upoznaju i sa tim djelima kulturnog naslijeđa, ali i da se njihovoj zaštiti posveti bar jedan mali dio one pažnje koju su naši preci uložili u njihovo sticanje i čuvanje.
Na izložbi „Srpske ikone od XVI do XVIII vijeka iz crkava i manastira sa produčja  Bosne i Hercegovine“  biće predstavljene 43 ikone i carske dveri iz manastira Žitomislić, Dobrun, Lomnica, te ikone iz crkava i manastira iz Foče, Čajniča, Visokog, Livna, Sarajeva, Busovače, Trebinja, Gomionice i crkve brvnare iz sela Blaškog. Radi se o postavci koju čine dijela neprocjenjive vrijednosti.
Autori izložbe su istoričarka umjetnosti Ljiljana Ševo, direktor Republičkog Sekretarijata za vjere Dragan Davidović i akademik Milivoje Unković.
Izložbu prati katalog na srpskom, engleskom i ruskom jeziku, štampan na  84 strane, sa fotografijama svih izloženih ikona.
Namjera organizatora je da nakon Banja Luke izložba bude postavljena u Trebinju i Bijeljini.
Copyright © 2017 Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske
Veb razvoj : BitLab