ОБИЉЕЖАВАЊЕ СВЈЕТСКОГ ДАНА ШУМА У АНУРС-у

21.03.2019.



У Академији наука и умјетности Републике Српске, у организацији Одбора за биотехничке науке Одјељења природно-математичких и техничких наука АНУРС-а одржан је Округли сто „Свјетски дан шума“ 21. марта 2019. године.
 
Суорганизатори округлог стола су били ЈПШ „Шуме Републике Српске“, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске и Шумарски факултет Универзитета у Бањој Луци.
 
Том приликом, Академија наука и умјетности Републике Српске и Јавно предузеће шумарства „Шуме Републике Српске“, потписали су Споразум о сарадњи. Предсједник АНУРС-а, академик Рајко Кузмановић је отворио скуп. Скупу су се обратили Зоран Стојичић, в.д. директора ЈПШ „Шуме Републике Српске“, проф. др Гордана Роквић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и проф. др Војислав Дукић, декан Шумарског факултета у Бањој Луци.
 
На скупу је говорено о значају шума као идеалној eкoлoшкој фабрици, најефикаснијем чистачу атмосфере од угљен диоксида и извору кисеоника, поузданом систему одбране од бујица и ерозије земљишта, извору питке воде, оптималном станишту за живи свијет и незамјенљивом природној средини за опстанак цивилизацију. Примарни циљ одржавања овог округлог стола уствари био је подизање јавне свијести о шумама као важном глобалном ресурсу и о шумарству као значајној привредној грани у Републици Српској.
 
 ФАО је 2019. годину посветио значају образовања у шумарству, што је и био мотo овогодишњег скупа. Реферате су поднијели проф. др Милан Медаревић и проф. др Ратко Ристић са Шумарског факултета Универзитета у Београду, проф. др Слободан Милановић са Факултета шумарства и прераде дрвета Менделовог универзитета у Брну, проф. др Зоран Говедар са Шумарског факултета Универзитета у Бањој Луци и мр Славиша Опачић из ЈПШ „Шуме Републике Српске“. 
 
ГАЛЕРИЈА ФОТОГРАФИЈА
 
ИЗ МЕДИЈА:
 
Јутарњи програм РТРС - 21.03.2019. (1:23:00-1:32:30)
У фокусу РТРС - 21.03.2019.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб