ОДРЖАНА ОСМА КОНФЕРЕНЦИЈА ПОДУНАВСКИХ АКАДЕМИЈА

22.09.2017.


Делегација Академије наука и умјетности Републике Српске, у саставу академик Рајко Кузмановић, предсједник и академик Драго Бранковић, секретар Одјељења друштвених наука, учествовала је у раду Осме конференције академија подунавских земаља, која је одржана 21. и  22. септебмра 2017. године у Београду.
Организатор Конференције је Европска академија наука и умјетности, а домаћин Српска академија наука и уметности.

У току дводневног рада, представници академија и других научних институција из Европе дискутовали су о проблемима у сливу ријеке Дунав, као и о проблемима са којима се сусрећу универзитети у транзицији. 
У оквиру сесије Универзитети у транзицији било је ријећи о савременим кретањима високог образовања и кризи која се осијећа у цијелом региону. Током ове сесије представници Академије су изложили саопштење у коме су навели главне проблеме високообразовних институција, као и дали своје предлоге за правце даљег развоја.

Након подношења реферата, учесници су прихваттили смјернице у којима се наводи да је неопходно извршити  озбиљну квалитативну реформу високог образовања, укључујући доношење нових закона који се односе на ову области.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб