ПРОМОЦИЈА НАУЧНЕ КЊИГЕ „ОКЦИДЕНТАЛНО-ЕВРОПСКА КУЛТУРОЛОШКА ТРАДИЦИЈА, ВЕЛИКИ ГЕНОЦИДИ У ЕВРОПИ СРЕДИНОМ И БАЛКАНСКИ РАТОВИ КРАЈЕМ 20. ВЕКА“, 26. ОКТОБАР 2016. ГОДИНЕ

25.10.2016.


Академија наука и умјетности Републике Српске организује промоцију студије „Окцидентално-европска културолошка традиција, велики геноциди у Европи средином и балкански ратови крајем 20. века“ аутора Владимира Умељића. Студија је ставила себи у задатак да провјери поставку континуитета историје 20. вијека на Балканском полуострву, која је увијек потенцирано одражавала актуелне односе између глобалних сила.
Поставка се базира на чињеници да кроз ове просторе пролази граница између Истока и Запада – двије велике, аутохтоне и увијек изнова супротстав-љене европске културолошке традиције, као и да се овдје налази значајно станиште касније придошле, мада у међувремену одомаћене исламске културе.
Поставка ће базично бити стављена на пробу на примјерима Србоцида у хрватској држави 1941–1945, у сјенци Другог свјетског рата, и посљедњих балканских ратова при насилном распаду друге Југославије.
На дискусију се ставља теза да ти сукоби на крају 20. вијека стоје у каузално-посљедичној вези са историјским збивањима на истом простору, са истим локалним учесницима и истом констелацијом пријатељ/непријатељ као 1914–1918. и 1941–1945, док се „очеви историје“, као и увијек, налазе ван Балкана.

Промоција ће бити одржана у сриједу, 26. октобра 2016. године, са почетком у 12.00 часова, у просторијама АНУРС-а.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб