ПРОЈЕКАТ ЕНЦИКЛОПЕДИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНЦИМА ОПШТИНА

03.06.2013.


У Академији наука и умјетности Републике Српске је 3. јуна 2013. године одржан састанак Редакције Енциклопедије Републике Српске са представницима неколико општина у Републици Српској. Састанку су присуствовали академик Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а, академик Драгољуб Мирјанић, генерални секретар АНУРС-а, академик Раде Михаљчић, главни уредник Енциклопедије Републике Српске и представници општина: Бојо Гашановић (Источни Стари Град, начелник општине), Душан Дрљић (Козарска Дубица), Бранислав Спасојевић (Милићи), Менсуд Имамовић, Чедо Тепић, Саша Поповић (Котор Варош), Милета Вуковић (Источна Илиџа), Радослав Перић (Зворник), др Маријана Каповић (Соколац) и Зоран Јанковић (Рогатица).

Академик Раде Михаљчић рекао је да азбучник Енциклопедије Републике Српске тренутно садржи 11.485 одредница из разних струка (3661 одредница од А до Д), а завршено је 1737 одредница од А до Д. Уређивачки одбор Енциклопедије одлучио је да се тренутно ради само на одредницама за први том – првих пет слова азбуке (А, Б, В, Г, Д). Аутори из општинâ Дервента, Дринић, Модрича, Рибник, Србац, Челинац, Шамац, већ су написали одреднице о свим њиховим насељима (А−Ш), док су за поједине општине (Бања Лука, Берковићи, Бијељина, Билећа, Братунац, Градишка, Добој, Кнежево, Костајница, Лакташи, Лопаре, Љубиње, Нови Град, Осмаци, Пале, Приједор, Прњавор, Рудо, Сребреница, Теслић, Требиње, Трново) аутори написали или су при крају рада на одредницама за први том Енциклопедије (А–Д).

Академик Рајко Кузмановић рекао је да је Народна скупштина Републике Српске донијела Закон о Енциклопедији Републике Српске и да је носилац израде Енциклопедије Академија наука и умјетности Републике Српске и нагласио да одреднице о насељеним мјестима представљају најважнији дио Енциклопедије Републике Српске и да би општинске редакције које то нису досад урадиле, написане текстове о насељеним мјестима своје општине требало да доставе Редакцији Енциклопедије до 15. септембра 2013. године. Такође, општине могу искористити рад на пројекту Енциклопедијa Републике Српске и за израду општинских монографија.

Представници општина који су присутвовали састанку обећали су да ће се активније укључити у рад на овом значајном пројекту и за Републику Српску и за сваку општину.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб