Свечана сједница Скупштине Академије наука и умјетности Републике Српске

22.05.2013.


Свечана сједница Скупштине Академије наука и умјетности Републике Српске, која се организује поводом инаугурације новоизабраних чланова Академије, биће одржана 24. маја 2013. године у Великој сали Академије са почетком у 10,00 часова.
Као што је јавност раније обавјештена, Изборна скупштина АНУРС-а 21. децембра 2012. године изабрала је редовне и дописне чланове у радном саставу, те редовне и дописне чланове Академије изван радног састава.Скупштина је потврдила и избор пет иностраних чланова Академије, који су дали значајан допринос развоју науке у својим срединама, али и Републици Српској.

Према Статуту Академије новоизабрани чланови држе приступне бесједе – говоре на слободно изабране теме из научних и умјетничких области у којима дјелују.
Свечану сједницу Скупштине Академије отвориће предсједник академик Рајко Кузмановић пригодном бесједом. Након пригодне бесједе предсједника свим новоизабраним члановима Академије биће уручена знамења Академије – повеља о избору, легитимација, инсигнија и значка, а пет иностраних чланова одржаће своје бесједе према утврђеном програму:
  • Академик Владо Камбовски, Одјељење друштвених наука - „Улога суда у конституисању правне државе“
  • Академик Марко Мушич, Одјељење књижевности и умјетности - „Architectura perennis, у част архитектуре за сва времена“
  • Академик Томислав Павловић, Одјељење природно-математичких и техничких наука - „Савремене могућности коришћења сунчевог зрачења у Републици Србији и Републици Српској“
  • Академик Предраг Пешко, Одјељење медицинских наука - „Реконструктивна хирургија једњака“
  • Академик Рајко Игић, Одјељење медицинских наука - „Кратак преглед моје научноистраживачке и едукативне делатности“.
Овом приликом, на самом почетку рада Свечане сједнице предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић и предсједник Македонске академије наука и умјетности академик Владо Камбовски потписаће Споразум о сарадњи између двије академије.
Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб