ПРОМОЦИЈA ИНОСТРАНОГ ЧЛАНА АНУРС АКАДЕМИКА ПЕТЕРА ХАНДКЕА

10.04.2013.



Академија наука и умјетности Републике Српске изабрала је, као свог иностраног члана, уваженог књижевника Петера Хандкеа. Петер Хандке је један од најзначајнијих савремених писаца њемачког језика, који је бранио достајанство српског народа изношењем истина о његовом страдању током протеклог грађанског рата у Југославији. Тиме је показао и доказао, да је његово укупно књижевно стваралаштво увијек било засновано на непролазним моралним вриједностима.

Петер Хандке је добитник свих најважнијих књижевних награда, осим Нобелове, за коју, чак и они што га не воле, мисле да му је ускраћена из политичких разлога.
Свечана промоција академика Петера Хандкеа, у организацији Академије наука и умјетности Републике Српске, je одржана у Београду 8. априла 2013. године у 18,00 часова у конференцијској сали „Теразије“ у хотелу Москва. Промоцији су присуствовали чланови Академије наука и умјетности Републике Српске, Српске академије наука и уметности и други истакнути представници културног и јавног живота Републике Српске и Србије.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић, обратио се присутним гостима пригодном бесједом, након чега је уручио знамења Академије Петеру Хандкеу. О дјелу Петера Хандкеа говорили су академик Гојко Ђого и академик Алекса Буха.

Хандке је казао да се осјећа почаствованим што су га примили у академију Републике Српске, као и да сматра да су Република Српска и Србија двије земље у којима „истинска Европа живи и даље“.








Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб