ДЕЛЕГАЦИЈА СРПСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА И УМЕТНОСТИ И МАТИЦЕ СРПСКЕ ПОСЈЕТИЛА АКАДЕМИЈУ НАУКА И УМЈЕТНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

03.04.2013.



Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић примио је данас, 3. априла 2013. године,  у радну посјету делегацију Српске академије наука и уметности и Матице српске проф. др Драгана Станића, академика Миру Вуксановића и академика Светозара Кољевића. Током овог састанка представници три институције – Академије наука и умјетности Републике Српске, Српске академије наука и уметности и Матице српске, разговарали су о реализацији програма обиљежавања Двјесто година од рођења Петра Другог Петровића Његоша. Обиљежавање овог значајној јубилеја биће одржано у знаку више научно-културних манифестација током цијеле године, а АНУРС, САНУ и Матица српска заједнички ће организовати тродневни научни скуп, који ће бити одржан у Београду, Бањалуци и Новом Саду у периоду од 6. до 8. новембра 2013. године.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске академик Рајко Кузмановић истакао је да АНУРС, САНУ и Матица српска имају веома добру сарадњу, те да су до сада заједнички реализовале неколико програма, а организација научног скупа поводом 200 годишњице рођења Његоша је од посебнох значаја за ове три водеће научне и културне установе.

Током овог консултативног састанка предсједник Матице српске проф. др Драган Станић упознао је предсједника Кузмановића и са осталим активностима које су планиране да се одрже током године, а које ће представити Његоша у визуелној умјетности и култури. Професор Станић нагласио је да ће од изузетног значаја бити организовање пјесничких академија и изложби, али и концертне активности које би обухватиле композиције инспирисане Његошевим дјелом.

Предсједник АНУРС-а академик Рајко Кузмановић, предсједник Матице српске проф. др Драган Станић и академик САНУ Миро Вуксановић сагласили су се да се заједнички припреми и штампа зборник радова са научног скупа посвећеног Његошу, који би био објављен у првој половини 2014. године.







Copyright © 2017 Академија наука и умјетности Републике Српске
Веб развој : БитЛаб